Du är här: Tillverkning > Order > Orderförteckning - Tillverkning > Ledtidsgraf

Ledtidsgraf

Ledtidsgrafen är en kraftfull grafisk tablå med horisontella staplar som visar ledtider utefter en tidsaxel (tidsförlopp mellan start- och färdigperiod) för order och ingående T-artiklar, operationer och material (jfr. Gantt-schema). Det som gör ledtidsgrafen kraftfull är att det går att omplanera både order, artikel eller operation.

Ledtidsgrafen är bra att använda för att se sambandet mellan artiklar och operationer i en order beskrivet grafiskt.

Förutom i rutin Orderförteckning finns även ledtidsgrafen att hämta upp på olika sätt i rutinerna Orderfråga, Tillägg / Omplanering, Order / produktionsgrupp, Beläggning / produktionsgrupp och Beläggning summerad i Tillverkning samt rutin Körplan i Verkstadsinformation.

Den listtyp som valts i Orderförteckning, och även från vilken av de övriga rutinerna som ledtidsgrafen öppnats, styr hur mycket information som ska visas i ledtidsgrafen.

Inställningar

Längst upp i fönstret går det att ändra inställningar som att välja Skaltyp mellan Dag, Vecka och Månad, samt Skalbredd. Här går det även att välja en parameter om underliggande artiklar ska omplaneras och Visa Ny färdig (period).

Inställningar i ledtidsgraf.

Information i vänstra delen av fönstret

I vänstra delen i fönstret visas det order-, artikel-, operations- och produktionsgruppnummer som varje stapel representerar. Genom att hålla muspekaren över artikel-, operations- eller produktionsgruppsnummer visas motsvarande benämning i en gul hjälpruta till höger.

Order, artikel och operationsinfo.

Information på staplarna i ledtidsgrafen

Huvuddelen av fönstret visar själva ledtidsgrafen där ovan nämnda staplar visas. Grön stapel är order, blå stapel är T-artikel, röd stapel är operation och lila stapel är legooperation. Gjorda avrapporteringar symboliseras i en stapel med en svart linje, vars längd motsvarar antal avrapporterat i den aktuella operationen eller artikeln. Detta gäller alltså ej staplar för order. Helt färdigrapporterat visas med en svart linje längs hela stapeln.

Gjorda avrapporteringar på en operation.

Förs muspekaren över en grön stapel (order) visas start- och slutperiod nere på statusraden.

Omplanering kan här göras antingen genom att dra eller flytta staplarna till nya perioder med muspekaren, alternativt högerklicka på en stapel för att ta upp Informationsmenyn, välja Visa Info och ange period manuellt.

Tidsaxel

Längst ned finns en tidsaxel som går ställa om för att visa dag, vecka eller månad. Förs muspekaren över en period här visas aktuellt datum nere på statusraden.

Tidsaxel.

Vid aktuellt datum visas en vertikal streckpunktlinje med datum ovan denna. Till vänster om denna linje bör det alltså inte finnas något "ofärdigt", det betyder släp. Detta redovisas också som släp i beläggningsplan.

Aktuellt datum.

Kraftfull ledtidsgraf

Det som gör ledtidsgrafen kraftfull är dels att det finns möjlighet att omplanera en befintlig order, artikel eller operation. Om en artikel ska omplaneras finns det längst upp i fönstret möjlighet att markera om underliggande nivåer också ska omplaneras. Läs mer om denna omplanering under Omplanering i ledtidsgrafen. Dels att det går att få fram ytterligare information på order, artikel eller operation, genom att högerklicka på en stapel och ta fram Informationsmenyn och där välja Visa info.