Allmänt om Successiv vinstavräkning

Vad är Successiv vinstavräkning?

Successiv vinstavräkning är ett av två alternativ för att hantera pågående arbeten vid bokslut. Dvs. att intäkter redovisas i takt med att tjänster utförs och material förbrukas, vilket innebär att intäkter periodiseras och utgifter kostnadsförs när resurser förbrukas. Intäkter periodiseras utifrån färdigställandegraden där färdigställandegraden är den procentuella andelen av ett uppdrag som anses vara slutfört per balansdagen. Den andra metoden för hantering av pågående arbeten är färdigställandemetoden. Denna metod stöds dock inte av MONITOR.

Att komma igång

Innan successiv vinstavräkning kan börja användas måste följande grundläggande inställningar göras.

Inställningar i rutinen Registrera grunddata projekt

Inställningar i rutinen Kontoplan / Standardkonton

Inställningar i rutinerna Nummerserier och Verifikationsnummerserier

Integration av vinstberäkning mot redovisning

Möjlighet att editera färdigställandegrad i Vinstberäkning

Inställning av kontotyper på konton

När inställningarna ovan är utförda i systemet visas flera fält i rutinen Registrera projekt på de projekt som är en typ med successiv vinstavräkning.

Rutinen Registrera projekt med successiv vinstavräkning

Arbetssätt

Rutinen Vinstberäkning

Utskrift vinstberäkningsjournal/bokföringsorder

Vändningsverifikat

Uppföljningsmöjligheter

Vid användning av SVA (successiv vinstavräkning) finns följande möjligheter att följa upp de beräkningar som är genomförda samt avstämningsmöjligheter mot övriga listor avseende lager och fakturaunderlag.

Uppföljning i rutinen Registrera projekt

Uppföljning i rutinen Vinstberäkning

Loggning på projekt

Uppföljning i rutinerna Fakturaunderlag inköp- och försäljning

Uppföljning i rutinen PIA-beräkning

Uppföljning i Lagervärdelista projekt

Internredovisning och successiv vinstavräkning