Du är här: Försäljning > Kundreskontra > Inbetalningar > Bankavgift

Bankavgift

I samband med utländska betalningar tar ofta bankerna ut en bankavgift. I detta fält ska då eventuell bankavgift anges. Bankavgiften kan registreras i samma valuta som i fakturan eller i företagsvalutan. Notera att om fakturan är i företagsvalutan kan inte någon valutakod för bankavgift väljas.

Med knappen Hämta grundavgift hämtas en förvald bankavgift vid inbetalning, som kan anges under Faktura på fliken Försäljning i Systeminställningar. Det går även att sätta en unik bankavgift på kund, under fliken Adresser/Villkor i rutin Uppdatering kunder.

Bankavgifter bokförs automatiskt mot ett annat konto än betalningstransaktionens konto. Ett speciellt standardkonto finns för detta ändamål i rutin Kontoplan / Standardkonton i Systemvård. Standardkontot heter Balanskonto bankavgifter. Det finns möjlighet att boka bankavgifter mot samma konto som betalningen. Systemparametern Bankavgift bokförs på samma konto som betalning, under Inbetalning på fliken Försäljning i Systeminställningar, ger denna möjlighet.