Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Faktura

Faktura

Under denna sektion finns inställningar som berör fakturor.

Typ av blankett i Direktregistrera fakturor

Denna systeminställning styr vilken typ av blankett som ska skrivas ut i rutin Direktregistrera Fakturor. Följande alternativ finns att välja mellan:

Avrapportera mot lager i Direktregistrera fakturor

Här går det att styra hur avrapportering av lagersaldo ska ske i rutin Direktregistrera fakturor. Förvalt är Med fråga, förvalt Ja.

Belopp för faktureringsavgift

Här anges ett belopp i kronor för faktureringsavgift. På varje kund anges om faktureringsavgift ska tillämpas, det är förvalt på kund att inte debitera faktureringsavgift. Förvalt här är 50 kr. I den följande inställningen anges för vilket maxbelopp som faktureringsavgift ska gälla.

Enbart faktureringsavgift om fakturavärdet är mindre än

Här anges ett maximibelopp i kronor för fakturavärde som styr om faktureringsavgift ska debiteras. På fakturabelopp mindre än här angivet belopp, läggs det en fakturaavgift. Förvalt här är 500 kr.

Bokföra materialkostnad sålda varor vid fakturering

Denna parameter styr utseende på bokföringsorder efter fakturering. Sätts denna parameter konteras på bokföringsordern, förutom konton för kundfordringar och försäljningskonto, även konton för materialkostnad sålda varor som kostnadskonto med motkonto lagerkonto. Materialkostnad exkl. MO-kostnad hämtas från artikelregistret. För detta ska i rutin Varugrupper under fliken Försäljningskonto väljas de kostnads- och lagerkonton som ska användas för varje varu- och kundgrupp.

Med parametern Prisalternativ vid materialkostnad sålda varor går det att välja om "Materialkostnad exkl. MO", "Standardpris vid fakturering" eller "Standardpris vid utleveranstillfället" ska tas för beräkning av materialkostnad för sålda varor.

Prisalternativ vid materialkostnad sålda varor

Om parametern Bokföra materialkostnad sålda varor vid fakturering ska användas, går det även att välja vilket prisalternativ som ska tas för beräkning av materialkostnad för sålda varor. Samtliga dessa alternativ fungerar även vid kontering av KSV i internredovisningen. Följande prisalternativ finns att välja mellan:

Kontroll om följesedel är utskriven vid fakturering

Med denna parameter sker en kontroll om alla följesedlar är utskriven för de order som fakturor ska skrivas ut. Är inte följesedlarna utskrivna visas ett varningsmeddelande om detta samt en förteckning för vilka ordernummer som berörs.

Kontroll om pris saknas vid fakturering

Vid utskrift av fakturor väljs här vad systemet ska göra om det finns en fakturarad som saknar pris (0 kr). Det går att välja antingen:

Skriv ut faktura till skrivare vid e-post av faktura

Markeras denna parameter skrivs också fakturan ut på papper. Denna parameter är förvalt aktiverad.

Hantera automatisk omföring av a contobetalningar vid fakturering

Denna parameter gör det möjligt vid registrering av a contoinbetalning i rutin A contoinbetalningar / Omföringar, att ange Automatisk omföring för valt kundordernummer så systemet automatiskt ska kvitta kommande kundfakturor på det aktuella ordernumret mot a contoinbetalningen. När kundordern sedan faktureras i Utskrift fakturor känner systemet av detta och gör en automatisk kvittning mellan den utskrivna kundfakturan och den a contoinbetalning som finns registrerad. Konteringarna för denna omföring bokas i inbetalningsjournalen.

Denna funktion med automatisk omföring är främst avsedd för de företag som kör systemet i länder där det inte är tillåtet att ställa ut förskottsfakturor i förväg (t.ex. med hjälp av faktureringsplaner).

Ta hänsyn till helgdagar vid beräkning av förfallodatum

Med denna systeminställning går det att styra om systemet ska ta hänsyn till helgdagar vid beräkning av förfallodatum på kundfakturor som skrivs ut i rutinerna Utskrift fakturor och Utskrift EDI-fakturor. Notera att beräkningen av förfallodatum även tar hänsyn till de helgdagar som finns registrerade i rutinen Betalfria dagar. Förvalt är denna parameter inställd på "Nej". Följande val går att göra:

Sortera fakturaunderlag enligt kundorder vid leverans

Aktiveras denna systemparameter kommer fakturaposterna att hamna i nummerordning i de fall man gör två utleveranser till samma fakturaunderlag.

Valutakurs vid fakturering

Med denna systeminställning går det styra från vilket datum valutakursen ska sättas vid fakturering i annan valuta. Eventuell terminskurs på fakturaunderlag överstyr dock och gäller alltid i första hand. De val som finns är: