Du är här: Försäljning > Order > Order / EDI-import > Allmänt om Order / EDI-import

Allmänt om Order / EDI-import

Varför denna rutin?

Order/EDI-import är en tilläggsfunktion i systemet för de som vill importera kundorder via EDI-meddelanden av typen ORDERS.

Det går även att importera offerter och fakturaunderlag via EDI-meddelanden. Syftet med det är att kunna understödja en säljarkår på fältet och som skickar in nya offerter och fakturaunderlag som EDI-meddelanden till företaget.

Rutinen består överst av ett orderhuvud där det går att välja att göra EDI-import av offert, faktura eller order. Om en import redan gjorts går det även välja att skapa ett ordersvar. Det går även att välja att hämta upp ett befintligt ordernummer från systemet, om inte EDI-import ska göras.

Längre ned finns orderrader som visar samtliga rader som importerats eller rader i den befintliga order som hämtats upp.

Via tre olika val under Arkiv-menyn går det även att göra EDI-import från vald EDI-koppling. Det är användbart i de fall det finns flera EDI-kopplingar på samma formatgrupp och EDI-import enbart ska göras från en koppling. Det är även användbart då import ska göras från backupfil i de fall ordinarie EDI-import misslyckades/avbröts.

Det går att använda Ctrl+C för att kopiera kundkod, artikelnummer m.m. Det är möjligt att göra Leveranstidskontroll, Behovsberäkning och Flödesanalys via Informationsmenyn innan ordern är sparad/skapad!

Innan EDI-importen kan tas i bruk måste systemet konfigureras för detta och en särskild EDI-brygga installeras. Dessutom måste kunden tillämpa EDI vid orderläggning mot sin underleverantör. Läs mer om EDI i handboken Tillämpningar.

Det går att få ett meddelande om att Export av ordererkännande till kund är skickat. Detta går att välja under knappen Med.status... i fönstret Anpassa.

En orderrad med ställpris infogas alltid om orderns belopp understiger minsta orderbelopp angivet på kunden.

Fönsterfunktioner

Dela rad - skapar en nästintill identisk orderrad av den rad markören står på när funktionen används. Antalet blir däremot 0 på den nya raden.

Läs beskrivning av de övriga fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.