Du är här: Försäljning > Order > Registrera kundorder > Konto

Konto

Försäljningskonto kommer upp automatiskt om aktuell artikel kopplats till varugrupp med försäljningskonto i rutin Uppdatering artiklar. Även kunden måste vara kopplad till en kundgrupp i rutin Uppdatering kunder. Varugrupper och Kundgrupper ska vara registrerade i rutin Varugrupper i Systemvård.

Med Systemparametern Kontering enbart i Extra radinfo på order, går det styra om kontering ska enbart göras under Extra radinformation eller om det även ska vara möjligt att göra det direkt på orderrad.

Med Systemparametern Tvingad kontering på orderrad aktiverad så krävs att ett konto väljs vid Spara. Om inget konto är valt på orderraden kommer konteringsrutan automatiskt att öppnas i kontofältet, om artikeln saknar försäljningskonto.

Med Systemparametern Kontering av artikelrad enl. ovanstående rad på order/faktura går det även att få angivet kostnadsställe, kostnadsbärare osv. att föreslås på nästkommande rad med automatik. Den kontering som är definierad i Varugrupper överstyr dock.

Om konto saknas i varugruppsmatrisen eller om något av fälten för utökad kontering har satts till Ja eller Tvingande i kontoplanen, och inga förvalda värden angivits för dessa i varugruppsmatrisen, hämtas även dessa uppgifter från föregående rad.

När det gäller kontering av fria orderrader (radtyp 2 för artiklar som inte är registrerade i artikelregistret) går det med Systemparametern Förvald kontering på fri orderrad i order/faktura styra om konteringen ska hämtas från standardkonton, från ovanstående rad eller inte konteras alls. Det finns olika konton beroende på om det är inhemsk-, EU- eller exportkund.

Kontering med aktuellt försäljningskonto skapas i samband med fakturering. Försäljningskonto kan för denna order ändras i detta fält. Om Kostnadsställe, Kostnadsbärare eller Projekt ska anges, går det att göra i en konteringsruta som kan tas fram på fältet med Alt+K eller genom att klicka på knappen k (kontering) till höger om fältet.

Ställprisrader kan via systemparametern Kontering av ställpris sätts till samma som artikelns kontering få kontering från den tillhörande artikeln istället för det som definierats i Varugrupper.

De Systemparametrar som omnämns ovan finns under Order / Offert på fliken Försäljning i Systeminställningar.