Du är här: Försäljning > Order > Utskrift kundorder > Allmänt om Utskrift kundorder

Allmänt om Utskrift kundorder

Vad skrivs ut i denna rutin?

Här kan utskrifter av kundorder göras. De blankettyper som kan skrivas ut är ordererkännande och följesedel. Kundorder skapas i rutin Registrera kundorder. I samband med kundorderregistrering går det att förhandsgranska och skriva ut order. Utskrift kan göras på förtryckt blankett eller på ett blankt papper.

I rutin Blanketter parametrar i Systemvård, finns möjlighet att styra hur utskrifter ska göras. Bl.a. hur många exemplar av dokumentet som ska skrivas ut som förvalt. Det går annars att välja antal exemplar som ska skrivas ut. Utskrift av ordererkännande och följesedel kan också göras vid valfritt tillfälle.

Hantering av fönstret

Beställningsbilden i denna rutin består av två delar. I den vänstra delen av fönstret finns möjlighet att selektera utskriften genom att ange ett intervall av ordernummer, kundkod eller leveransperiod och skriva ut direkt. Om dessa fält lämnas tomma kommer samtliga order att skrivas ut. Här väljs också vilken typ av blankett som ska skrivas ut, utskriftsdatum och antal exemplar anges här också. I den högra delen av fönstret går det att välja bort enskilda order eller välja enskilda order att skriva ut, beroende på vilken metod som valts. När den högra delen av fönstret är öppen går det även att förhandsgranska utskriften.

Läs även beskrivning av de fyra olika metoderna för utskrift av kundorder "Preliminärt urval", "Välja enstaka order", "Skriva ut direkt via intervall" samt "Skicka eller skriv ut enligt inställning på ordern" .

För samtliga fyra metoderna görs en blankettkontroll efter utskrift. De order som skrivits ut kommer upp i den högra delen av fönstret och det finns nu möjlighet att godkänna alla eller bara vissa av utskrifterna. Detta medger att utskrifter kan återstartas om det t.ex. blivit papperstrassel. Godkännande av utskrift sätter Status 2 (Utskriven) på en order.

Se även ett utskriftsexempel på ett ordererkännande.

Status på kundorder

En order får alltid en status i systemet, beroende på i vilket läge ordern är. När ordern har registrerats får den status 1. När ordererkännande skrivits ut och godkänts får ordern status 2. Följande olika orderstatus finns för kundorder:

Vilken status en order har styr om och hur den kan skrivas ut här. I beställningsbilden finns möjlighet att välja utskrift av ordererkännande, följesedel eller båda dokumenten. Det går även att välja fax för att skriva ut ordererkännande på en särskild faxblankett som kan sändas med ett faxprogram.

Vid val att skriva ut ordererkännande för flera order, kommer enbart order med status 1 att skrivas ut.

Vid val att skriva ut följesedel för flera order, kommer order med status 1-3 att skrivas ut.

Vid val att skriva ut både ordererkännande och följesedel för flera order, kommer order med status 1-3 att skrivas ut.

Ett undantagsfall finns vid selektering på Ordernummer och det är att enbart ange ett ordernummer i fälten. Då går det att skriva ut order med status 1-5.

Det finns ett annat undantagsfall vid utskrift av följesedel och det är när selektering görs på Leveransperiod. (Leveransperiod är en selektering på orderradnivå för radernas leveransperiod.) Vid denna selektering skrivs som standard alla ej tidigare utskrivna orderrader ut inom det intervall som selekterats, utom rader på order med status 9. Det finns då möjlighet att avmarkera parametern "Enbart ej tidigare utskrivna". Vid det fallet kommer samtliga orderrader att skrivas ut inom det intervall som selekterats, utom de på order med status 9.

Det finns även en möjlighet att skriva ut order som med status 9 om parametern Återutskrift historikorder markeras. Det ger då möjlighet att hämta upp en historikorder och skriva ut t.ex. ordererkännande eller följesedel igen.