Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Import av leverantörsfakturor > Allmänt om Import av leverantörsfakturor

Allmänt om Import av leverantörsfakturor

Denna rutin är en tilläggsfunktion i MONITOR.

Varför denna rutin?

Här importeras elektroniska leverantörsfakturor via EDI. Dessa preliminärkopplas mot inlevererade inköpsorder och kan sedan hanteras som manuellt registrerade leverantörsfakturor.

Om all information stämmer mellan importerade leverantörsfakturor och inleveranser så kan de fakturorna automatiskt importeras som definitivbokade. Det är då också möjligt att automatiskt få prisdifferenser (inkl. valutakursvinster/-förluster vid utländsk valuta) konterade av systemet, det gäller även för inköp av operationslego. Denna möjlighet styrs av systemparametern Bokföra prisdifferenser vid fakturaregistrering, under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i rutin Systeminställningar.

I övre delen av fönstret selekteras importerade leverantörsfakturor i en tabell. Här går det att välja att markera en importerad leverantörsfaktura som godkänd, avvaktande eller felaktig. Leverantörsfakturorna går att detaljgranska under flikarna Huvud och Rader. Fliken Varningar tänds om det är något som inte stämmer på en faktura.

Förutsättningar för import av leverantörsfakturor via EDI

Innan EDI-importen kan tas i bruk måste systemet konfigureras för detta och en särskild EDI-brygga installeras. Dessutom måste leverantören tillämpa EDI vid orderläggning mot sin kund. Läs mer om EDI i handboken Tillämpningar.

I rutin EDI Kopplingar ska en EDI-koppling konfigureras. Den ska ha Formatgrupp 27 Import av leverantörsfaktura och Formatnummer 36 - Import av EDIFAC. Kopplingsmetod ska vara Fil. Ett Filnamn och en sökväg till en Katalog ska finnas angiven, det är där den importerade filen lagras av EDI-bryggan. Datahantering ska ha EDI-data markerad. Automatisk MEDI ska också normalt vara markerad.

Fönsterfunktioner

Välj Importera nya fakturor för att importera nya leverantörsfakturor (till EDI Data) från importfil.

Välj Importera avvaktande fakturor för att hämta upp (från EDI Data) redan importera fakturor som har status Avvaktande.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.