Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Leverantörsreskontralista > Allmänt om Leverantörsreskontralista

Allmänt om Leverantörsreskontralista

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Vad skrivs ut i denna rutin?

Från fliken Beställning i denna rutin kan utskrifter från leverantörsreskontran göras till en lista. Se även under Utskriftsexempel för olika exempel på listan i denna rutin.

Leverantörsreskontran består av samtliga leverantörsskulder som uppdaterats i systemet. Leverantörsskulder skapas då fakturor registreras i rutin Registrera leverantörsfakturor.

Det går att välja om utskriften ska visa obetalda, beordrade, betalda eller samtliga fakturor.

Beordrade fakturor är obetalda fakturor som har skickats i en betalningsfil till PlusGiro eller Bankgiro för bevakning. Fakturabetalningar som skickats elektroniskt (LB/FB/LBU/FBU) ligger nämligen som obetalda i leverantörsreskontran ända tills att de återrapporteras i rutin Återrapportering LB/FB. Innan dess står fakturan kvar med restbelopp i reskontralistan samt med information om beordrat belopp ute hos BGC/PG. Notera även att beordrade fakturor ingår även i listan för obetalda fakturor.

Betalda fakturor går att välja för de försvinner inte från reskontran utan står kvar som betald med restbelopp noll. Betalda fakturor kan dock rensas bort i en särskild rutin Rensningsrutiner i Systemvård, där väljs att rensa tabellen Lev.reskontra. Rensningar kan göras med valfria intervall.

Fakturor som ligger i reskontran kan hämtas upp i rutin Registrera leverantörsfakturor. Där finns möjlighet att uppdatera vissa uppgifter, bl.a. betalningsvillkor, förfallodatum, betalsätt och attestansvarig. Uppdateringsmöjligheterna är dock beroende av vilken status fakturan har.

Om betalda fakturor väljs att skrivas ut ges möjlighet att välja fr.o.m. det datum fakturorna betalades. På så sätt går det t.ex. att skriva ut en reskontra för hela bokföringsåret och se varje transaktion som gjorts. Vid utskrift av listan kan i beställningsbilden även anges om bokföring på fakturorna ska tas med.

Tillämpas inte återrapportering i systemet uppdateras fakturorna automatiskt som betalda när fakturornas förfallodatum uppnåtts.

Listan Avstämning mot huvudbok gör en jämförelse mellan saldot (restvärdet) i reskontran jämfört med saldot på kontot i huvudboken. Om det är differens mellan reskontra och huvudbok finns möjlighet att länka till en avstämningsfunktion som gör en avstämning av reskontran mot huvudboken dag för dag. För denna avstämning/jämförelse används listan Avstämning mot huvudbok som blir tillgänglig via vissa inställningar i rutinen. Se instruktion för avstämning av leverantörsskuldkonto.

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

I denna rutin går det inte att göra några uppdateringar.

Vilka grafiska presentationer finns det?

I denna rutin går det inte att göra någon grafisk presentation.

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även: