Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Utbetalning > Bankavgift

Bankavgift

I detta fält ska eventuell bankavgift anges. I samband med utländska betalningar tar ofta banker ut en bankavgift. Med knappen Hämta grundavgift hämtas en förvald bankavgift vid inbetalning.

Förvalt belopp kan anges med systemparametern Grundbelopp för bankavgift vid utbetalning under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar eller direkt på leverantören på fliken Adresser/Villkor i rutin Uppdatering leverantörer.

Bankavgiften kan registreras i samma valuta som i fakturan eller i företagsvalutan. Notera att om fakturan är i företagsvalutan kan inte någon valutakod för bankavgift väljas.

Bankavgifter bokförs automatiskt mot ett annat konto än betalningstransaktionens konto. Ett speciellt standardkonto finns för detta ändamål i rutin Kontoplan / Standardkonton i Systemvård. Standardkontot heter Balanskonto bankavgifter. Det finns möjlighet att boka bankavgifter mot samma konto som betalningen. Systemparametern Bankavgift bokförs på samma konto som betalning, under Utbetalning på fliken Inköp i Systeminställningar, ger denna möjlighet.