Du är här: Inköp > Order > Registrera inköpsorder > Konto

Konto

Inköpskonto anges under Extra radinformation men kan även sättas på orderrad om systemparametern Kontering enbart i Extra radinfo på order tas bort. Då går det även att ange Kostnadsställe, Kostnadsbärare och Projekt på orderraderna. Det görs i en konteringsruta som kan tas fram på kontofältet med Alt+K eller genom att klicka på knappen k (kontering) till höger om fältet.

Med systemparametern Kontering enbart i Extra radinfo på order, går det att styra om kontering ska enbart göras under Extra radinformation eller om det även ska vara möjligt att göra det direkt på orderrad.

Med systemparametern Tvingad kontering på orderrad, kommer konteringsrutan upp automatiskt i kontofältet, om artikeln saknar varugrupp. Det görs även en kontroll då denna parameter är satt, att inköpskonto är angivet på alla orderraderna då ordern sparas.

Ett inköpskonto hämtas upp automatiskt om varugrupp med inköpskonto kopplats till aktuell artikel i rutin Uppdatering artiklar. Även leverantören måste vara kopplad till en leverantörsgrupp i rutin Uppdatering leverantörer. Varugrupper och Leverantörsgrupper ska vara registrerade i rutin Varugrupper i Systemvård. Inköpskonto kan dock temporärt ändras i detta fält.

Med systemparametern Kontering av artikelrad enl. ovanstående rad på order, går det även att få angivet kostnadsställe, kostnadsbärare och projekt att föreslås på nästkommande rad med automatik. Den kontering som är definierad i Varugrupper överstyr dock. Om konto saknas i varugruppsmatrisen eller om något av fälten för utökad kontering har satts till Ja eller Tvingande i kontoplanen, och inga förvalda värden angivits för dessa i varugruppsmatrisen, hämtas även dessa uppgifter från föregående rad.

När det gäller kontering av fria orderrader, alltså artiklar utan artikelnummer, går det med systemparametern Förvald kontering på fri orderrad i order/faktura, styra om konteringen ska hämtas från standardkonton, ovanstående rad eller inte konteras alls. Det finns olika konton beroende på om det är inhemsk-, EU- eller importleverantör.

Ställprisrader kan via systemparametern Kontering av ställpris sätts till samma som artikelns kontering få kontering från den tillhörande artikeln istället för det som definierats i Varugrupper.

Bokföringsorder med aktuellt inköpskonto skapas när leverantörsfakturan registreras i rutin Registrera leverantörsfakturor.

Samtliga systemparametrar som det hänvisats till ovan finns under Order / Förfrågan i fliken Inköp i Systeminställningar.