Du är här: Lager > Behovsplanering > Leveranstidskontroll > Åtgärder

Åtgärder

Resultatet av LTK kan innebära att åtgärder i form av beställa köpt material eller lägga ut tillverkningsorder på L- eller T-artiklar måste göras. Åtgärderna visas som inköps- respektive tillverkningsorderförslag för respektive material, till höger om den vertikala streckade linjen i listan. Under Åtgärder på fliken finns knappar för att skapa order av orderförslagen.

LTK räknar med att det kan göras nästföljande dag, dvs. LTK räknar med Ledtid + 1 dag. Anledningen till det är att det går avvakta en natt med NBK (Nettobehovskörning), som sedan tar hand om åtgärderna. En annan anledning kan vara att LTK körs sent på dagen och att det då ändå inte går beställa av leverantören och få leverans förrän nästföljande dag.

Orderförslag från LTK är inte partiformade på samma sätt som vid NBK. LTK beräknar antal enligt påfyllnad (planeringsformeln som är EOK som förvalt) på alla artiklar utom de med partiformningsregel M (Mot behov).

Leveransperiod är enligt tidigaste behov. Det finns bara ett orderförslag per artikel och beräkning. Leveransperiod kan vara enligt en bristperiod som ligger senare än simulerad behovstidpunkt.

Knappen Skapa I-order

Med denna knapp går det att skapa inköpsorder av inköpsorderförslagen. Genereringen av inköpsorder går via rutin Inköpsorderförslag. I den rutinen går det att påverka referens, adress och annat som finns i den beställningsbilden. Utskrift av order finns som vanligt i flödet efter inköpsorderförslag.

Till höger om knappen visas hur många inköpsorder som kommer att skapas och hur många som är valda under kolumnen G. i listan. Inom parentes visas hur många köpta artiklar som saknar leverantörskod och som det inte går att skapa inköpsorder för.

Om det finns differens mellan Lev.period och Ny period på någon positionsrad visas först en kontrollfråga om det. Då går det att göra en ny beräkning för att rätta till differensen. Det sker då samma beräkning som Kör om enligt Ny period.

help0096.gif

Kontrollfråga vid diff.

Om det finns en differens mellan Lev.period och Ny period så kan det innebära att inköp görs på fel grunder, om inte en ny beräkning görs. För det första så kan det då bli köp för tidigt om ett senareläggningsförslag erhållits (negativ diff på position). För det andra så kan det då bli andra orderförslag när tidpunkten flyttas, beroende på att planeringsbilden förändras i förhållande till när befintliga order faller in, m.m. (Motsvarande gäller även för tillverkningsorder.)

Knappen Skapa T-order

Med denna knapp går det att skapa tillverkningsorder av tillverkningsorderförslagen. Rutin Registrera tillverkningsorder öppnas då med orderraderna förifyllda.

Till höger om knappen visas hur många tillverkningsorder som kommer att skapas och hur många som är valda under kolumnen G. i listan.

Om det finns differens på någon positionsrad visas även här en kontrollfråga först, med möjlighet till att göra en ny beräkning.

Antal

Visar antal som behöver tillverkas eller köpas för att täcka upp brist. Kursiv text betyder att antalet skiljer sig från behovsantalet. Partiformningen för artikel som inte har partiformningsregel M (Mot behov) är planeringsformeln (förvalt EOK).

Period

Visar färdigperiod för tillverkningsorder och inleveransperiod för inköpsorder. Kursiv text betyder att period skiljer sig från behovsperiod. Detta kan uppstå om brist ligger efter simulerat behov ("ger mer tid").

G.

Här går det att markera om orderförslag ska genereras till order. Förvalt är alla orderförslag markerade.

Lev.kod

Visar leverantörskod på inköpsorderförslag. Det är aktiv leverantörskoppling på artikeln som blir förvald. Saknas leverantör på en köpt artikel visas "-Saknas-". Till höger om knappen Skapa I-order visas inom parentesen hur många köpta artiklar som saknar leverantörskod och som det inte går att skapa inköpsorder för.

Sida av