Du är här: Lager > Behovsplanering > Leveranstidskontroll > Allmänt om Leveranstidskontroll

Allmänt om Leveranstidskontroll

Varför denna rutin?

Leveranstidskontroll (LTK) syftar till att det ska skapas rimligare huvudplaner. Tillverkningsorder ska skapas med rimligare färdigtidpunkter, med avseende på tillgång av kapacitet och material.

LTK kan användas för att kontrollera när det går att leverera en artikel på en kundorderrad.

Det går även att enbart kontrollera färdigperioden för en tillverkningsorder. Beskriver indirekt också när det går att starta tillverkningen för den ordern och blir då en variant av simulering för startplanering av tillverkningsorder enligt ledig kapacitet.

Förutom direkt kontroll av leveranstidpunkt eller färdigtidpunkt av order, går det också att göra en simulering som ger ett leveransbesked utan en order. Används som ett stöd till att ge leveransbesked till en kundförfrågan och samtidigt göra reservationer för att säkra det leveransbeskedet.

Då LTK körs sker en simulering som räknar ut leveransperiod för en artikel med ett visst antal på en kundorderrad, alt. färdigperiod för en artikel på en tillverkningsorder. Det går att välja att nedbryta ingående L-artiklar för att även kontrollera möjligheterna för tillverkning av dessa artiklar vid en bristsituation.

LTK är en simulering som baseras på antal av en artikel och angiven leveransperiod. Vilken beläggningssituation och materialtillgång som råder ger en leveransperiod som talar om när det går att leverera artikeln. Beläggningskontrollen av tillgänglig kapacitet letar tidigast lediga kapacitet för varje operation. Första startdag för kontroll av tillgänglig kapacitet är nästföljande dag, en princip i LTK är att inte räkna aktuell dag som tillgänglig dag. Kontroll av tillgång på material använder ledtid för att beräkna snabbast möjliga tillgänglighet av material med brist. Resultatet av LTK använder det minst gynnsamma värdet av material eller kapacitet för att redovisa bästa färdigperiod för en ny tillverkningsorder. Resultatet för bästa färdigperiod kan alltså både vara tidigare eller senare än det begärda.

Efter simuleringen går det att uppdatera leveransperiod på en kundorder alternativt färdigperiod på en tillverkningsorder om LTK gjorts med utgångspunkt från någon av de rutinerna.

LTK är en mer "skarp" simulering än den som sker i rutin Simulering. LTK skapar reservationer som förvalt visas i beläggnings- och behovsplanering. Det är därför viktigt att LTK körs utifrån verkliga order eller förfrågningar från kunder. Rensa även bort "onödiga" simuleringar i systemet. När fönstret stängs frågar systemet om simuleringar ska tas bort, se mer under Giltig t.o.m. I rutiner som Artikelfråga, Behovsberäkning, Nettobehovskörning och i beläggningsplanen syns reservationer alltså förvalt. Men det är redovisat som en egen transaktionstyp och går att välja bort.

I LTK går det att utföra åtgärder som eventuellt krävs för att kunna leverera en orderrad. Åtgärderna är då att skapa tillverknings- och inköpsorder av orderförslag som eventuellt skapats vid simuleringen (Closedse bild).

Bild på informationsflöde i Leveranstidskontroll.

Det går att dela upp tillämpningen av LTK i tre olika fall:

Konfigurering i LTK

Om tilläggsfunktionen Produktkonfigurator är installerad och då en konfigureringsbar artikel (artikel kopplad till en konfigurationsgrupp) hämtas upp på en artikelrad, öppnas automatiskt ett konfigureringsfönster. I detta fönster går det då att konfigurera produkten på artikelraden. Läs mer om detta konfigureringsfönster under kapitlet Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.

Konfigureringsfönstret kan hämtas upp manuellt på en artikelrad via knappen under kolumnen Konf.

Fönsterfunktioner

Välj Starta körning, då LTK öppnats från menyn, för att starta en komplett simulering.

Efter en körning går det med samma knapp välja Kör om enligt ny period för att beräkna igen enligt ny föreslagen period.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även: