Du är här: Lager > Inventering > PIA-beräkning > PIA-värde av arbete

PIA-värde av arbete

Här väljs hur PIA-värde av arbete ska beräknas. De olika alternativ som finns är:

Ej mer än planerad tid

Denna parameter finns om PIA-värde av arbete är valt till Avrapporterad tid. Med parametern aktiverad gäller följande för varje färdigrapporterad operation i PIA-beräkningen: Om den avrapporterade tiden är större än den planerade, är det den planerade tiden som ligger till grund för PIA. Detta förtydligas också i listorna med ett rött utropstecken ! till höger om kolumnen Tid(A) och en tooltip över utropstecknet som visar den avrapporterade tiden.

Kostnadsfaktorer

Här görs olika val för kostnadsfaktorer för PIA-beräkning. En tumregel är att inga administrativa kostnader, t.ex. lönekostnader för administrativ personal, ska vara med i PIA-beräkningen.

Vilken Typ av kostnadsfaktorer som PIA ska beräknas med ska väljas. De olika alternativ som finns är:

I båda ovanstående fall ska ett kostnadsfaktoralternativ väljas i fältet Alt. Det alternativ som ska vara förvalt går att välja med parametern Förvalt kostnadsfaktoralternativ (1-7), under Produktionsgrupp på fliken Tillverkning i Systeminställningar. Det finns sammanlagt 7 olika alternativ att välja av.

De olika kostnadsfaktoralternativ som finns.

Varje kostnadsfaktoralternativ består av en kombination av de tre kostnadsfaktorer som det går att ange på en produktionsgrupp. Tillämpas undantag kostnadsfaktorer, vilket väljs med parametern Använda undantag kostnadsfaktorer på samma plats i Systeminställningar som ovanstående parameter, så går det att ange två undantag för kostnadsfaktorerna på en produktionsgrupp. På en operation i Beredning går det sedan välja om ett undantag för kostnadsfaktorer gäller för en viss operation på en artikel. Eventuella undantag beaktas sedan här vid beräkning av PIA på den artikeln.

Ytterligare information om kostnadsfaktorer finns i hjälpen till Uppdatera produktionsgrupper i Tillverkning.

LO-påslag på op.lego

Med detta alternativ går det att välja om omkostnadspåslag ska vara med i tillverkningskostnaden för legooperationer. Förvalt är detta påslag med i materialkostnaden.