Du är här: Redovisning > Löpande > Registrera verifikationer > Ändring i verifikation

Ändring i verifikation

Ett tillvägagångssätt för att justera en felaktig verifikation är att göra en rättningsverifikation i syfte att korrigera den felaktiga verifikationen. I MONITOR finns även stöd för att göra ändringar direkt i en verifikation. Omvänt finns det även stöd för att låsa verifikationer för ändringar, så att en rättningsverifikation alltid måste göras för att justera en felaktig verifikation. Att låsa verifikationer för ändringar görs med systemparametern Alla bokföringsposter ska vara låsta för editering, under Allmänt på fliken Redovisning i Systeminställningar.

Ändringar kan göras endast om det avser en verifikation som ligger i en öppen period. I det ordinarie bokföringsåret finns möjlighet till tre öppna perioder samtidigt.

Om ovanstående systemparameter inte är aktiverad går det som sagt att göra ändringar direkt i en verifikation genom att hämta upp den felaktiga verifikationen och sedan lägga till eller ta bort konteringsrader, ändra kontering, belopp eller annan uppgift på befintliga konteringsrader. Om verifikationen avser en kund- eller leverantörsfaktura så kommer ändringarna att slå igenom i kund- eller leverantörsreskontran.

Exempel på ändring i verifikation

I ovanstående exempel har användaren ändrat från konto 3211 till konto 3312. Uppgifter på konteringsraden som ändrats blir då överstryken samtidigt som en ny konteringsrad automatiskt infogas med det nya kontot. Uppgifter på den nya konteringsraden blir understruken. Dessa ändringar är även synliga i dagbok och huvudbok.