Du är här: Redovisning > Löpande > Utskrift momsrapport > Utskriftsexempel

Utskriftsexempel

Nedan visas utskriftsexempel för de olika listtyper som finns att skriva ut i denna rutin:

ClosedStandard

Detta är ett exempel på en momsrapport, listtyp Standard. Utskriften har samma utformning som den momsdeklarationsblankett som skickas till skattemyndigheten.

Längst till vänster i blanketten visas aktuellt radnummer i momsrapporten. För varje momsrad finns en text gällande vad som redovisas på respektive rad. Beloppen redovisas längst till höger på respektive rad. Beloppen hämtas automatiskt fram av systemet. Beloppen hämtas upp från kontosaldon för de konton som i kontoplanen kopplats till respektive momsrad.

Längst ned görs en kontroll av utgående moms mot periodens omsättning. Om det finns ett ingående saldo visas det i rött, det indikerar att momsen i föregående månad inte är komplett bokförd. Normalt ska ingående saldon var 0,00 för utgående moms. Det kan också vara orsak till differensen (också i rött) som belopp att utreda. Med ledning av differensens storlek går det avgöra om det föreligger bokföringsfel, som måste rättas till innan momsen redovisas.

Utskriftsexempel på momsrapport och momskontroll (samma utskrift) - listtyp Standard.

För att visa bokföringsorder vid Lista bildskärm, tryck på knappen Sista help0049.gif under Fönsterfunktioner eller använd kortkommando Ctrl+E.

Exempel på bokföringsorder.

ClosedDetaljerad / konto

Denna lista visar på vilka konton det bokförts för respektive momsrad.

Exempel på listtyp Detaljerad / konto.

Här går det att komma åt diverse funktioner via Informationsmenyn på höger musknapp:

ClosedDetaljerad / verifikation

Här visas en dagbok med de verifikationer som påverkat momsrapporten. Längst till höger visas information om momsrad för momspåverkande transaktioner.

Exempel på listtyp Detaljerad / verifikation.

ClosedDifferenssökning

Listan Differenssökning är uppdelad i två sektioner. Första sektionen är kontroll mellan bokförd moms och omsättning. Andra sektionen är kontroll mellan bokförd moms och momspliktiga inköp.

Om det visas differens i standardlistan finns här en möjlighet att göra en sökning för att se vilka verifikationer som orsakar denna differens. Sökning görs på verifikationer som innehåller någon av de berörda momsraderna. I den svenska momsrapporten är det momsrad 10-12 (Block B) som kontrolleras mot momsrad 5-8 (Block A), samt momsrad 30-32 (Block D) som kontrolleras mot momsrad 20-24 (Block C).

För varje verifikation visas verifikationsnummer, verifikationsdatum, verifikationstext samt aktuella momsrader i verifikationen. De värden som redovisas i kolumnerna är bokförd moms, beräknad omsättning, bokförd omsättning samt differens mellan beräknad och bokförd omsättning. Värdena summeras per verifikation och totalt.

Exempel på listtyp Differenssökning.

I listan går det att komma åt diverse funktioner via Informationsmenyn på höger musknapp. Om det finns en differens är det smidigt att kunna välja Verifikation för att gå direkt rutin Registrera verifikationer med aktuell verifikation inläst automatiskt. Syftet är att snabbt och enkelt kunna korrigera den eventuellt felaktiga verifikationen.