Du är här: Verkstadsinformation > Anställda > Uppdatering anställda > Allmänt om Uppdatering anställda

Allmänt om Uppdatering anställda

Vad görs i denna rutin?

I denna rutin anges personspecifika uppgifter för varje anställd. Sådana uppgifter är namn, adress, schemakalender, kortkod, parametrar för arbetsstämpling m.fl. Uppgifterna kommer att påverka bl.a. stämplingsrutiner och tidredovisning för den anställde.

Här kan förutom allmänna uppgifter, även parametrar som styr arbetssättet för varje anställd anges. Observera att innan anställda kan registreras måste först minst en parametergrupp ha skapats i rutinen Parametergrupper.

Skilj på begreppet anställda och användare i MONITOR. Anställda går att registrera oberoende av användare och tillämpas enbart i modulen Verkstadsinformation. För verkstadsterminaler, som flera anställda stämplar på, är det brukligt att lägga upp ett användarkonto per terminal i rutin Användare i Systemvård.

rubrikraden väljs en anställd. Där anges även anställningsnummer för en ny anställd.

Om närvarostämpling ska hanteras, krävs uppgifter på fliken Parametrar närvaro om arbetstider och arbetsschema. Till det måste schema och eventuell schemakalender ha lagts upp i rutinerna Uppdatera schema respektive Schemakalender. Vidare behövs uppgifter om tillåten flextid, vilken typ/typer av övertid som ska tillåtas och vissa uppgifter om frånvarokontroll, som kommer från Parametergrupper.

För arbetsstämpling behöver systemet veta vilka begränsningar som gäller för den anställde vid stämpling av arbeten, exempelvis ett begränsat antal produktionsgrupper att välja arbeten från. Dessa uppgifter läggs upp på fliken Parametrar arbete.

Till detta går det bl.a. att registrera adressuppgifter för den anställde och uppgifter om anhörig på fliken Information. På fliken Anteckningar går det att anteckna övriga uppgifter om den anställde.

Utöver dessa flikar kan också en extra flik aktiveras - Extra info. Denna extra flik består av ett antal fält som kan användas för valfri information. Fliken aktiveras via systemparametern Visa fliken Extra info i Uppdatering anställda under Övrigt på fliken Verkstadsinformation i rutin Systeminställningar.

Koppling till Parametergrupper

En parametergrupp fungerar ungefär som en förinställning av parametrarna för närvaro i Uppdatering anställda. Parametrarna i rutin Parametergrupper finns också här i Uppdatering anställda, med undantag för ett fåtal parametrar (se nedan). När en ny anställd ska registreras kopplas denne först till en parametergrupp som gör att alla parametrar som styr närvarostämpling förinställs. På det sättet går registreringen snabbare.

En annan fördel med parametergrupper är att ändringar av inställningar kan göras genom att ändra i parametergruppen, och det slår igenom på alla anställda som är kopplade till den.

De parametrar som är kopplade till parametergruppen visar ledtext med kursiv stil här i Uppdatering anställda. Om en sådan parameter ändras och ledtexten även får fet stil, betyder det att den anställde inte följer parametergruppens inställningar. Lägg då upp en ny parametergrupp som passar den anställdes inställningar.

Som tidigare nämnts är det ett fåtal parametrar i rutin Parametergrupper som inte finns med i Uppdatering anställda, nämligen Övertidsgräns före/efter arbetstid, Frånvarokod vid understigen flex, Arbetstidsförkortning, Löneart vid inarbetning och Skiftkompensation. Se hjälpavsnitt för Parametergrupper för en närmare förklaring av dessa fält.

Spara som...

Det går att använda Spara som... funktionen för att kopiera data om närvaro och arbete samt attesterare. Anställningsnummer, namn och initialer ska anges i Spara som... fönstret.