Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Allmänt om Systeminställningar

Allmänt om Systeminställningar

Vad görs i denna rutin?

Här finns samtliga generella parametrar för alla rutiner i MONITOR. Rutinen består av flikarna:

Varje flik representerar en modul i MONITOR. På varje flik finns alla parametrarna för rutinerna i den modulen i olika grupper.

De inställningar som går att göra med parametrarna här påverkar olika delar i systemet. Det kan vara att olika fält visas, beräkningar blir förändrade, ny funktionalitet eller att arbetssättet i rutiner på något sätt förändras.

När och hur hanterar jag denna rutin?

Samtliga parametrar har en förvald inställning, vilket ger en grundinställning för ett standardsystem. I princip går det därför att tillämpa systemet utan att göra några förändringar i denna rutin. Men eftersom det finns så många olika parametrar är det inte säkert att grundinställningen är den rätta inställningen för en viss tillämpning. När systemet startas upp är det därför lämpligt att gå igenom denna rutin och ändra de inställningar som det direkt går att anpassa till det behov som finns. Sedan under uppstarten går det alltid i efterhand att gå tillbaka till rutinen och göra de inställningar som det uppkommer behov för.

Det finns även möjlighet att via Informationsmenyn på höger musknapp kontrollera när parametrar ändrades sist och av vem. Genom att högerklicka över en parameter och sedan välja Senaste ändring... går det att se detta i en kontrollruta.

Varje parameter har ett radnummer så att det lättare ska gå att referera till och finna en parameter. Notera att radnumret för en parameter ändras om det infogas eller tas bort parametrar i nyare versioner av MONITOR. Inom samma version är dock alltid radnumret detsamma i alla system.

Sök/filtrera

I fönstrets övre del finns en sök-/filterfunktion som kan användas för att leta efter systemparametrar i alla flikar samtidigt. Funktionen filtrerar fram de systemparametrar som innehåller den sökfras som angivits. Detta sker dynamiskt på alla flikarna. Antalet systemparametrar som filtrerats fram visas inom parentes på respektive flik. Genom att trycka på den röda kryssknappen till höger om fältet går det rensa sökningen.

Det finns även en annan sökfunktion där det går att söka efter systemparametrar per flik. Den används på följande sätt. Dubbelklicka på ledtexten till en systemparameter för att få fokus på ledtexten. Högerklicka sedan och välj Sök på Informationsmenyn. I det sökfönster som visas går det sedan att ange sökfras. Notera att denna sökning enbart görs nedåt i aktuell flik.

Parametrar för blanketter

Parametrar för tillverkningsorderblanketter finns i rutinen Tillverkningsorderdokument. Parametrar för övriga blanketter finns i rutinen Blanketter parametrar.

Parametrar för kund och leverantör

Det finns specifika parametrar för kund och leverantör (Extra information) under knappen Ext. info på fliken Information i rutinerna Uppdatering kunder och Uppdatering leverantörer.