Du är här: Systemvård > EDI > EDI Data > Allmänt om EDI Data

Allmänt om EDI Data

En allmän beskrivning för hantering av listor i MONITOR finns under Generellt i Startboken.

Varför denna rutin?

Denna rutin används för övervakning och underhåll av in- och utgående EDI-meddelanden i databasen.

Ingående nya EDI-meddelanden kan hämtas upp här från fliken Beställning sedan de kopierats in från importfilen med MEDI. Utgående EDI-meddelanden kan hämtas upp här sedan export skett i t.ex. Utskrift plocklista och Utskrift EDI-fakturor.

Vilka uppdateringsmöjligheter finns det?

Det går att uppdatera all information i ett EDI-meddelande som importerats från importfil eller som ska exporteras till exportfil. Uppdateringarna görs i en tabell som först hämtas upp på bildskärmen. Se ett exempel på tabellen under Utskriftsexempel.

Viktigt! Den användare som går in och underhåller EDI-meddelanden i rutinen måste vara väl insatt i de olika EDI-meddelanden och format som används.

Det är normalt endast status på ett EDI-meddelande som behöver ändras, i de fall en ny import eller export av EDI-meddelandet ska göras.

Status på EDI-meddelanden

Ett nytt EDI-meddelande får status 1 (Nytt) efter att meddelandet kopierats in hit från importfilen med MEDI.

Vid import av nytt EDI-meddelande till order i Leveransplan/EDI-import får meddelandet status 8 (Error/Avvisad), om raden inte accepteras vid OK. Om raden accepteras däremot får meddelandet status 9 (Historik).

Omvänt, vid export av ett EDI-meddelande, får det alltid status 9 då det kopietats ut härifrån till exportfilen med MEDI.

Det finns även status 2 (Upptagen/bearbetas) och status 3 (Avvakta) definierade och som går att sätta här manuellt, men de används inte idag av systemet.