Du är här: Försäljning > Kundreskontra > Återrapportering från fil / matchning > Fliken PlusGiro

Fliken PlusGiro

Här matchas betalningar gjorda via PlusGiro. I den övre delen av fliken visas vald sökväg. Här hämtas önskad fil upp och fildatum visas, det går även att visa vald fil. När filen är inläst visas filbelopp, kundreskontrabelopp samt differens. Det går att välja önskat konto i kontoplanen som betalningen ska bokföras på. Bokföringsorder går även att se.

I tabellen Betalningsposter i fil visas samtliga betalningsposter som den inlästa filen innehåller.

Nedanför tabellen Betalningsposter i fil går det att selekera på kundkod, fakturanummer och belopp. Dessa tre selekteringsfält kan vara bra att använda vid manuell sökning i kundreskontran. Konteringsrutan går att öppna för att se gjorda konteringar. I sektionen Kundreskontra visas information om fakturaposten. Vissa av dessa kolumner är editeringsbara.

Automat matchning

Det går att välja att automatmatcha samtliga poster i betalningsfilen. Vid automatisk matchning så kontrolleras alla betalningsposter mot kundreskontran. Det visas då antingen en sur gubbe eller en glad gubbe beroende på resultatet. Då matchning inte går att göra visas en varning med en orsak till detta. Genom att högerklicka på en betalningspost i den övre halvan av fönstret så går det att söka rätt faktura "halvautomatiskt" genom att filtrera på belopp eller fakturanummer. En filtrerad lista visas då i sektionen Kundreskontra.

- Automatmatchning. Vid automatmatchning ställs en Closedkontrollfråga innan matchningen verkställs.

Kontrollfråga.

- Koppla från matchade poster.

Matchade poster visas med grön bakgrundsfärg i sektionen Kundreskontra. Alla matchade poster flyttas automatiskt längst upp i listan. Där går att göra önskade justeringar i kolumnerna Diffkod, (om det är en delbetalning), Bet. kurs (om det är EUR-valuta) samt Bet. sätt.

Om en viss betalningspost inte ska matchas t.ex. om en insättning på PlusGirot saknas i kundreskontran går det att högerklicka på posten och välja Matcha ej. Betalningsposten får då status Glad gubbe. Ingen reskontrapost kommer att matchas mot denna post och ingen kontering skapas. Det går att bokföra manuellt eller lägga in betalningen i konteringsrutan för en annan faktura.

Tryck på Spara för att verkställa matchning. När matchning sparas uppdateras kundreskontran och journalposter skapas. Om buntnummer för inbetalningar används så skapas ett separat buntnummer per insättningspost. Som bunttext sätts insättningslöpnumret från filen.

Manuell matchning

Det går att använda "dra-och-släpp" för att matcha enstaka betalningar. Dra då önskad betalningspost till önskad kundreskontrapost och släpp. På Informationsmenyn går det att filtrera posterna i betalningsfilen på belopp eller fakturanummer för att underlätta den manuella matchningen.

Tryck på Spara för att verkställa matchning. När matchning sparas uppdateras kundreskontran och journalposter skapas. Om buntnummer för inbetalningar används så skapas ett separat buntnummer per insättningspost. Som bunttext sätts insättningslöpnumret från filen.

Delmatchning av faktura

Det går att matcha flera fakturor i reskontran till en betalningspost. Detta kan vara användbart t.ex. när kunden har "klumpat ihop" flera fakturor till en betalning. Genom att hålla ner CTRL samtidigt som en betalningspost dras till en faktura och släpps på den, så går det att flytta betalningen till flera poster i reskontran. Automatisk matchning fungerar inte vid delmatchning, utan posten måste matchas manuellt genom "dra-och-släpp". Notera att CTRL behöver endast vara nedtryckt när en betalningspost "dra-och-släpps" mot första fakturan. I kolumnen Kvar att matcha visas belopp kvar att matcha då en betalning matchas till flera reskontraposter och det finns belopp kvar att matcha (posten är delmatchad). Vid delmatchning går det att justera betalt belopp nere i reskontraposten.

- Delmatchning av faktura.

Utskrifter

Utskrifter styrs med parameter Direktutskrift av journal/bokf.order vid inbetalning, se Systeminställningar under fliken Försäljning.