Du är här: Redovisning > Löpande > Avstämning internredovisning > Allmänt om Avstämning internredovisning

Allmänt om Avstämning internredovisning

Detta är en rutin som ingår i tilläggsfunktionen Internredovisning.

Vad görs i denna rutin?

I denna rutin går det att stämma av följande:

1. Avräkningskonto för inlevererat ej fakturakopplat
  2. Avräkningskonto för utlevererat ej fakturerat
  3. PIA-konto (Produkter i arbete)

Avräkningskontona för in- och utleveranser stäms av mot fakturaunderlagslistorna i Inköp- respektive Försäljning. PIA-konto stäms av mot PIA-beräkning i Lagermodulen.

En förutsättning för att använda denna rutin är att ovanstående tre konton har kontering mot ordernummer aktiverat i Kontoplan. Dessutom ska alla konteringssätt som konteras mot ovanstående konton (avräknings- samt PIA-konton) ha inställt att kontering ska ske mot ordernummer. Det senare ställs in på fliken Kontering i rutinen Uppdatering konteringssätt.

När det gäller avräkningskontona så sker kontering mot ordernummer både vid in- och utleverans samt vid bortbokning av avräkningskontot i samband att fakturan definitivbokas/faktureras. När det gäller PIA-kontot sker kontering mot ordernummer vid alla transaktioner som kan påverka PIA-kontot, dvs. vid kontering av lagerlogg, tillverkningsorderlogg, prisändringslogg samt kalkyldifferens.

Från fliken Beställning går det att ta fram avstämningslistan och med utgångspunkt från transaktionerna i bokföringen se vilka order som ligger "öppna" i bokföringen, vilket ska motsvara de order som visas i rutinen Fakturaunderlag i Inköp, Fakturaunderlag i Försäljning samt PIA-beräkning. Dessa rapporter kan sedan stämmas av mot varandra för att se eventuella differenser mellan värdet i fakturaunderlag och saldot på avräkningskontot samt differens mellan och PIA-värdering och PIA-kontot.

Inställningar för kontering av ordernummer på avräkningskontona

För att kontering mot ordernummer ska ske krävs att avräkningskontona har inställningen "Ja", "Tvingande" eller "Låst" i fältet Ordernummer i rutinen Kontoplan.

För att internredovisningen ska kontera leveranserna mot ordernummer på avräkningskontot krävs också att inställningar görs i rutinen Uppdatering konteringsätt. På konteringsätten för inleverans av inköpsorder till lager krävs att inställningen Ordernummer anges på fliken Kontering. Motsvarande inställning görs även för konteringssätten för utleverans av kundorder från lager.

Vid fakturering och registrering av leverantörsfaktura sker en automatisk kontering mot ordernummer, det behövs inga speciella inställningar där förutom att kontoplansinställningen ska vara korrekt.

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Concept Link IconSe även: