Du är här: Tillverkning > Produktionsgrupper > Uppdatera produktionsgrupper > Kostnadsfaktorer

Kostnadsfaktorer

Det finns kolumner för tre olika kostnadsfaktorer. De kostnadsfaktorer som ska gälla anges på raden Aktuell. På raden Kommande går det att ange kommande kostnadsfaktorer, t.ex. för nästa budgetår. Vid beräkning av förkalkyl, efterkalkyl och vid PIA-beräkning går det att välja om aktuella eller kommande kostnadsfaktor ska användas i beräkningen av bearbetningskostnad. På raden Föregående visas det tidigare värdet för kostnadsfaktorerna. Vid varje ändring av aktuella kostnadsfaktorer ändras automatiskt värdena på raden Föregående.

Tre olika kostnadsfaktorer i kolumner.

Tips! Egna rubriker till de tre kostnadsfaktorerna går att ange under Produktionsgrupp på fliken Tillverkning i rutin Systeminställningar i Systemvård.

De tre kolumnerna för kostnadsfaktorer kombineras i systemet i sju olika kostnadsfaktoralternativ (se bild nedan), som går att välja vid beräkning av förkalkyl, efterkalkyl, PIA-beräkning och vid beräkning av årsvolym. T.ex. kan kolumn 1 vara direkt lön (DL) och kolumn 2 vara tillverkningsomkostnadspåslag (TO). Vid kalkylberäkning väljs kostnadsfaktoralternativ 1 om DL önskas för kalkylen eller kostnadsfaktoralternativ 4 om både DL och TO-påslag önskas. Den tredje kolumnen kan användas t.ex. om TO-påslag ska delas upp i fasta respektive rörliga påslag. Kostnadsfaktorer anges alltid i företagsvaluta per timme, t.ex. SEK/tim.

De olika kostnadsfaktoralternativ som finns och kan väljas vid kalkylering.

Undantag kostnadsfaktorer

Med systeminställningen Använda undantag kostnadsfaktorer aktiverad, under Produktionsgrupp i fliken Tillverkning i Systeminställningar i Systemvård, finns det även här möjlighet att ange undantag för kostnadsfaktorer. Då öppnas ytterligare fält där det går att ange Aktuell och Kommande för två undantag till de tre ordinarie kostnadsfaktorerna.

Undantag för kostnadsfaktorer under ordinarie kostnadsfaktorer.

De undantag för kostnadsfaktorer som angetts på produktionsgruppen kan sedan väljas på operationer på produktionsgruppen i Beredning. Detta val påverkar därefter i Förkalkyl i beräkningen av arbetskostnad. Kostnadsfaktoralternativ lagras på en tillverkningsorder vid avrapportering av operationen och följer sedan med ordern genom hela flödet, t.ex. i PIA-beräkning och Efterkalkyl.

Ett vanligt exempel på tillämpning av undantag kostnadsfaktorer är t.ex. en produktionsgrupp eller maskin som ibland körs med lägre bemanning eller automat (obemannad). Det skulle då innebära att lönekostnaden blir lägre i de två fallen än med ordinarie bemanning. Ett annat exempel kan vara en laserskärmaskin som för vissa material i vissa operationer använder en dyrare gas. Det skulle då innebära att kostnaden för förbrukningsmaterial (rörliga TO-påslaget) blir högre i de fallen.

Med systemparametern Använda undantag bemanningsfaktor på operationer, under sektionen Beredning på fliken Tillverkning i Systeminställningar, går det även att ange undantag för bemanningsfaktor på operationer. På så sätt går det även att hantera tillfälliga ändringar av bemanningar i beläggningen.

Tips! Det går att ange egna rubriker till undantag kostnadsfaktorer. Klicka i det gula rubrikfältet eller använd Shift+Tab då markören står i fältet för 1:a undantaget, för att komma till rubrikfältet.