Du är här: Försäljning > Kundreskontra > Inbetalningar lista > Parametrar för lista

Parametrar för lista

Här anges diverse betalningsuppgifter för fakturorna i listan.

Inrikesbetalningar

Välj detta alternativ för inrikesbetalningar i företagsvalutan.

Utrikesbetalningar

Välj detta alternativ för utrikesbetalningar, dvs. för fakturor utställd i utländsk valuta.

Buntnummer

Här visas nästkommande buntnummer som ska registreras. Buntnummer är en automatisk funktion som sätter ett löpnummer för en bunt av betalningar motsvarande varje sammanställning från BG/PG. Buntnummer sätts automatiskt från nummerserie och håller samman betalningar som är verkställda samma betalningsdag. Vid integration till redovisningen erhålls ett separat verifikationsnummer för varje bunt.

Buntnummer är dessutom sökbart i diverse listor och rutiner, t.ex. Utskrift inbetalningsjournal/bokföringsorder eller Sökning kundreskontra.

Fältet Buntnummer är aktivt enbart om startkod angivits i Nummerserier i Systemvård på raden Buntnummer för inbetalningar.

Betaldatum

Här visas förvalt dagens datum. Ändra till det datum då betalning av fakturorna i listan genomfördes. Systemet föreslår då detta Betalningsdatum på samtliga fakturor i listan, men det kan ändras individuellt för varje faktura i listan (dock ej om buntnummer används).

Betalsätt

Välj med vilket betalsätt fakturor betalats. Systemet föreslår då detta betalsätt på fakturorna i listan, men det kan ändras individuellt för varje enskild faktura i listan. Det går att sätta ett Förvalt betalsätt vid inbetalning, under Faktura på fliken Försäljning i Systeminställningar.

Konto

Här går det att ange vilket konto betalningarna ska bokföras på. Förvalt konto hämtas från tabellen Standardkonton. Detta kan vara användbart när olika konton i kontoplanen används för betalningar, beroende på vilken valuta betalningen registreras i. Om kontot har spec/kvantitet aktiverat och är kopplat mot en valuta visas en varning om valutan på inbetalningen inte överensstämmer med valutan på kontot.

Buntsumma

Ange totalsumma för hela inbetalningen. Fältet Buntrest som visas längst ned i listan uppdateras kontinuerligt som fakturor betalningsmarkeras och visar differensen mellan buntsumman och gjorda inbetalningar.

Text

Vid användning av buntnummer går det att ange en förklaring för den betalning som registreras, t.ex. hänvisning till löpnummer eller referensnummer på sammanställningen från BG/PG. Denna text visas som verifikationstext för verifikatet då den blir bokförd i redovisningen via integration.

Förvalt betalas

Ange om samtliga fakturor ska betalningsmarkeras som förvalt i listan.

Ta med kredit

Ange om kreditfakturor ska visas i listan.

Valutakod

Ange valuta för aktuell betalning om det är frågan om utrikesbetalningar. Observera att systemet endast hanterar en valuta per betalning.

Valutakurs

Här visas den aktuella valutakursen för den valda valutakoden. Kursen går att ändra.

Bankavgift

Ange eventuell bankavgift för betalningen. Bankavgiften konteras automatiskt enligt standardkontot för bankavgift. Ett speciellt standardkonto under Systemvård | Tabeller | Kontoplan / Standardkonton finns för detta ändamål. Standardkontot heter Balanskonto bankavgifter. Det finns möjlighet att boka bankavgifter mot samma konto som betalningen. Systemparametern Bankavgift bokförs på samma konto som betalning, under Inbetalning på fliken Försäljning i Systeminställningar, ger denna möjlighet. Bankavgiften kan registreras i samma valuta som på fakturan eller i företagsvalutan. Notera att om fakturan är på företagsvalutan kan inte någon valutakod för bankavgift väljas.

Ta med nollfakturor

Denna parameter möjliggör betalning av fakturor med 0 kr i fakturabelopp.