Du är här: Försäljning > Order > Leveransplan / EDI-import > Allmänt om Leveransplan / EDI-import

Allmänt om Leveransplan / EDI-import

Varför denna rutin?

Leveransplan / EDI-import används i standardsystemet för att manuellt skapa leveransplaneorder från inkomna leveransplaner från kunder. Det går även att skapa försäljningsprognoser av leveransplaner, t.ex. då hela årsplaner importerats.

Rutinen består överst av ett orderhuvud där det går att importera nya eller hämta upp befintliga leveransplaneorder. Längre ned finns orderrader som visar samtliga rader som importerats eller rader i den befintliga leveransplaneorder som hämtats upp.

Ställkostnadsrader kan inte genereras.

EDI-import av leveransplaner

Som en tilläggsfunktion i systemet går det också att tillämpa EDI-import för leveransplaner från kunderna. En leveransplan skapas då här automatiskt av ett Edifact-meddelande (DELFOR eller DELINS) som importeras från en kund.

Innan EDI-importen kan tas i bruk måste systemet först konfigureras för detta och en särskild EDI-brygga installeras. Dessutom måste förstås kunden tillämpa EDI vid orderläggning mot sin underleverantör. Läs mer om EDI i handboken Tillämpningar.

Om manuella kundorder lagts upp så kommer dessa inte att väljas vid en Import Leveransplan. Innan detta kan fungera så måste de manuella kundorder som finns läsas in manuellt och sedan sparas i Import Leveransplan. Därmed kommer de sedan att anses vara valbara vid import.

Om EDI-data tabellen är låst vid spara, så är det inte möjligt att försöka spara på nytt. Detta gäller vid manuell redigering av importerade leveransplaner, då EDI kopplingen använder EDI Data. (Gäller anpassning 14 Import av leveransplaner)

Ett meddelande visas vid Leveransplan / EDI-import för de artiklar som har Spärra/meddela angivet i Uppdatering artiklar. Detta lagras även till Händelsehistorik; till ID 171 vid meddelande och till ID 172 vid spärrad artikel.

Import KanbanKanban är snabbavrop med ett beställt antal av en artikel som är lika med en pallstorlek. Ett speciellt pallregistreringsnummer bifogas i avropsraden från kunden. Detta pallregistreringsnummer kommer ut i fältet "Kanban Nr" på rader i leveransplaner. lagras till ID 175 i rutinen Händelsehistorik. (Gäller anpassning 50 Kanban import)

Det går att använda Ctrl+C för att kopiera kundkod, artikelnummer m.m.

Automatiserad EDI-import av leveransplaner

Med tilläggsfunktionen Agenten installerad går det att automatisera hela EDI-importen i rutin Automatkörningar, från körning av MEDI till importen här och skapande av nya leveransplaneorder. Notera att importen loopas vid automatkörning.

Loggning vid EDI-import av leveransplaner

Om systemparametern Logga importerade leveransplaner och varningar, under EDI på fliken Försäljning i Systeminställningar är aktiverad, så loggas eventuella varningar och fel som uppstår vid importen.

Loggningarna kan sedan tas fram i rutin Händelsehistorik i Systemvård.

Loggning med frystid i närtid

Om systemparametern Logga importerade leveransplaner och varningar, under EDI på fliken Försäljning i Systeminställningar är inställd på Loggning med frystid i närtid, så finns en parameter på kunden på knappen Ext. Info där det går att ange hur många dagars frystid som gäller för denna kund. När sedan planen läses in flyttas planens giltighetsdatum fram med detta antal dagar. De avrop som ligger före detta datum läses då inte in och ej heller raderas de avrop som redan finns i systemet före denna tidsperiod. De avrop / leveransrader som ligger efter detta datum läses in och ersätter befintliga rader för motsvarade tidsperiod. Dessutom ska systemparametern Antal dagar med logg av varning vid import lev.plan också vara aktiverad för att detta ska fungera.

Automatisk avstämning vid EDI-import av leveransplaner

Med systemparametern Logga importerade leveransplaner och varningar går det även att ställa in så att systemet gör en automatisk avstämning. Det vill säga att systemet försöker jämna ut och dra av de följesedlar som ännu ej har hunnit nå kunden, eftersom kunden precis skapat den leveransplan som just importeras. Dessa eventuella avdrag baseras på en jämförelse mellan avsända följesedelnummer i systemet och kundens mottagna följesedelsnummer. Systemet tar kundens högsta mottagna följesedelsnummer och summerar sedan alla följesedelnummer i systemet med högre nummer och antar att dessa är "under transport" och ska dras av. Denna totaldifferens dras sedan av från avropen uppifrån i leveransplanen tills dess att differensen är förbrukad.

Det går fortfarande att göra manuella justeringar i denna rutin även om systemet är inställt att göra en automatisk avstämning enligt ovan.