Du är här: Försäljning > Kunder > Uppdatering kunder > Knappen Ext. Info

Knappen Extra information

Under knappen Ext. Info går det att välja EDI-parametrar unika för kunden som avser avisering, fakturor, emballage, adresser, m.m. De parametrar och adresser som väljs eller anges här blir förvalda för denna kund. Nedan beskrivs de olika alternativ som finns i detta fönster.

Extra information

Används inte som standard, avsett för en anpassning.

Tilldela ordernummer från kundens ordernummer

Markeras denna parameter blir vårt ordernummer detsamma som kundens ordernummer.

Systemparametern Ordernummer vid Order/EDI-import som finns under EDI på fliken Försäljning i Systeminställningar överstyr dock denna parameter.

Ordersvara ej från Order EDI-import lista

Markeras denna parameter skickas inget automatiskt ordersvar.

Kundspecifik EDI-koppling för Ordersvar (0=default)

Här anges radnumret på EDI-kopplingen för Ordersvar-exportfilen för kunden. Radnummer erhålls då EDI-kopplingar anges i rutin EDI kopplingar. Det här fältet används endast om den aktuella kunden har ett annat format på Ordersvar-filen än vad som är standard, och som väljs med Förvald på en EDI-koppling.

Utskrift av emballage på faktura

Denna parameter gör att emballage förvalt kommer att skapa fakturarader vid utleverans av EDI-plocklista på kunden. I beställningsbilden i rutin Utleverans plocklista går det att välja bort detta vid varje utleveranstillfälle. Parametern styr även att emballage summeras och skrivs ut på Samlingsföljesedel.

Bestämmelseort postnr

Bestämmelseorts postnummer som anges här skrivs alltid på speditionsdokument och överstyr det postnummer som är angivet i postadressfältet under Leveransadress i fliken Adresser/Villkor på kunden. Kan användas då ett annat postnummer används på bestämmelseorten än det som är registrerat på leveransadress. Hör ihop med fältet Bestämmelseort på fliken Information.

Visa att emb. ska debiteras i Utleveransrapp.

Denna parameter styr om en varning ska visas i Utleveransrapportering och Utleverans plocklista att emballage ska debiteras för kunden. Varningen visas när ordern hämtas upp.

Använd IKEA-faktura

Denna parameter styr att kunden får de speciella INVOIC-fakturor som IKEA använder. På IKEA:s fakturor specificeras emballage separat på fakturan under orderhuvudet.

Exportera följesedelsunderlag i Plocklista EDI

Markeras denna parameter skickas en textfil innehållande en skapad följesedel från rutinen Plocklista EDI eller Utleverans plocklista. (Kräver anpassning)

Kundspecifik EDI-koppling för Avisering (0=default)

Här går det att ange en egen kundspecifik EDI-koppling för avisering till denna kund.

Fakturera kund i Utskrift EDI-fakturor

Denna parameter styr att fakturanummer sätts lika som följesedelnummer vid utleverans av EDI/emballage-plocklista. Fakturan skrivs då ut i en separat rutin Utskrift EDI-fakturor. (Kräver anpassning)

Skapa underlag i Utleveransrapp. för EDI-faktura

Denna parameter styr om Utleveransrapportering och Utleveranslista genererar ett EDI-fakturaunderlag.

Underlag i Direktreg. fakt. till Utskrift EDI-fakt

Markeras denna parameter skapas ett fakturaunderlag för EDI-fakturering när fakturaunderlaget direktregistreras. Underlaget kan sedan utfaktureras och sändas iväg i rutin Utskrift EDI-fakturor.

Tilldela fakturanr från ordinarie serie i Utlev plockl.

Normalt tilldelas alla EDI fakturor sina fakturanummer från nummerserien Följesedelsnummer EDI. Denna parameter gör att istället kommer fakturanumret att tilldelas från den vanliga fakturanummerserien.

Kundspecifik EDI-koppling för INVOIC (0=default)

Här anges radnumret på EDI-kopplingen för INVOIC-exportfilen för kunden. Radnummer erhålls då EDI-kopplingar anges i rutin EDI kopplingar. Det här fältet används endast om den aktuella kunden har ett annat format på fakturafilen än vad som är standard, och som väljs med Förvald på en EDI-koppling.

Vår EDI-routingadress

Ange här vår EDI routingadress. I vissa EDI-meddelanden behövs en routingadress för att EDI-bryggan ska adressera meddelandet.

Kundens EDI-routingadress

Ange här kundens EDI routingadress. I vissa EDI-meddelanden behövs en routingadress för att EDI-bryggan ska adressera meddelandet.

Texttyp på textrader tillh. artikel vid imp.

Här anges nummer 0-4 för vilken texttyp på textrader tillhörande artikel, som ska sättas som ordertyp på orderraden vid import av leveransplaner och enskilda order. (Jfr. samma nummer som finns på Radstatus under Extra information på en orderrad.)

Exportera data i Utskrift EDI-fakturor

Denna parameter styr om underlag för Invoic förvalt ska exporteras för kunden vid utskrift i rutin Utskrift EDI-fakturor. Denna inställning kan överstyras i beställningsbilden i utskriftsrutinen.

Exportera data för EDI-faktura (global)

Markeras denna parameter skapas ett fakturaunderlag för EDI fakturering enligt standarden Global Invoice, då fakturautskriften godkänns. Denna typ av faktura export har en egen typ av EDI-kopplingar.

Kundspecifik EDI-koppling för Global Inv. (0=default)

Här anges radnumret på EDI-kopplingen för Global Invoice-exportfilen för kunden. Radnummer erhålls då EDI-kopplingar anges i rutin EDI kopplingar. Det här fältet används endast om den aktuella kunden har ett annat format på Global Invoice-filen än vad som är standard, och som väljs med Förvald på en EDI-koppling.

À-prisfaktor 10, 100, 1000 i EDI-faktura (global). (Tomt = förvalt 1)

Här går det välja en á-prisfaktor i EDIFACT. Tomt fält är samma som pris per 1. Parametern används för att undvika det avrundningsfel som annars kan uppstå i priset i den EDIFACT som Volvo, Scania, m.fl. använder. Där tillåts avrundning med max två decimaler medan MONITOR använder fler än två decimaler vid avrundning.

Spårbarhet vid export av följesedel i Plocklista

Denna parameter styr om spårbarhet satt på artikel ska exporteras vid avisering av plocklista. Gäller bara då export sker till Alliance (Format 5).

Kundkod på prognosplan

Tillhör en anpassning för att hantera prognosplaner där den kundkod som anges här står som ägare till prognosplanen mot vilken detaljplaner sedan avräknas från.

Vår referens på importerade order

Vid import av EDI-order sätts vår referens på ordern som anges här. Lämnas fältet tomt tas referens från sist använda referens på en kundorder för den inloggade användaren.

Spärr import EDI om ej kund/art

Denna parameter styr att det krävs en kundkoppling på artiklar innan det går att importera leveransplaner eller order. Kundkod på leveransplan eller order måste överensstämma med kundkoppling.

Läs inte in leveransplaner vid Automatkörning

Markeras denna parameter undantas denna kunds leveransplaner vid Automatkörning och läses inte in.

Sök ej port vid import Leveransplan

Vid import av leveransplan söker MONITOR normalt upp den aktuella plan som ska uppdateras med hjälp av art. nr. och portkod i meddelandet. Denna inställning ändrar så att portkod inte används, utan sökning sker på art. nr. och kundkod. För att denna typ av sökning ska fungera krävs att den aktuella kundkoden endast har en order med detta artikelnummer. Inställningen används i de fall som kunden inte sänder någon portkod i sitt meddelande till MONITOR.

Antal dagars frystid vid import leveransplan

Denna parameter används då systeminställningen Logga importerade leveransplaner och varningar under EDI på fliken Försäljning i Systeminställningar är inställd på Loggning med frystid i närtid. Sätts värdet till 0, kommer alla avrop alltid att skrivas över på matchad kundorder i rutinen Leveranplan / EDI-import. Inställning som är gjord här överstyr systeminställningen Antal dagars frystid vid import av leveransplan som är generell.

Godsavsändarens namn (ÅF)

Här går det att lägga in ett återförsäljarnamn istället för att använda mallar i Utskrift Speditionsdokument.

Godsavsändarens adress (ÅF)

Här går det att lägga in en återförsäljares adress istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Godsavsändarens extra adressrad (ÅF)

Här går det att lägga in en återförsäljares extra adressrad istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Godsavsändarens postnr (ÅF)

Här går det att lägga in en återförsäljares postnummer istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Godsavsändarens ort (ÅF)

Här går det att lägga in en återförsäljares postort istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Avsändningsort postnr (ÅF)

Här går det att lägga in den speditörs postnummer som återförsäljaren anlitar istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Godsavsändare telefon (ÅF)

Här går det att lägga in en återförsäljares telefonnummer istället för att använda mallar i ovanstående rutin.

Momsregistreringsnummer

Här anges kundens momsregistreringsnummer. Informationen följer med vid Invoic-export via EDI till kunden vid vissa format av EDI-meddelanden.

Registreringsort kundkod EDI

Här anges registreringsort för kundkod på EDI-faktura.

Registreringsort (säte)

Här anges den ort som är registrerad som "säte" på kunden. Informationen följer med vid Invoic-export via EDI till kunden vid vissa format av EDI-meddelanden.

Registreringsort, adress 1-4

Här anges upp till 4 adressrader för registreringsorten på kunden. Informationen följer med vid export av INVOIC via EDI till kunden. INVOIC är format för faktura i EDI-meddelande.

Kundunik följesedel

Gäller enbart för de som har blankettanpassning av Följesedel levererat. Markeras denna används den anpassade blanketten.

Kundkod EDI (VAT Agent)

Här går det ange VAT-agentens kundkod på EDI-faktura.

Företagsnamn (VAT Agent)

Här går det att ange VAT-agentens företagsnamn.

Adressrad 1-2 (VAT Agent)

Här går det på två rader att ange VAT-agentens adress.

Postnummer (VAT Agent)

Här går det att ange VAT-agentens postnummer.

Postort (VAT Agent)

Här går det att ange VAT-agentens postort.

Landskod (VAT Agent)

Här går det att ange VAT-agentens landskod.

Artikels stat. nr och urspr.land med på kundorder

Här går det välja texttyp (för vilka dokument) som Statistiskt nummer och Ursprungsland på artikel på en orderrad skrivs ut. Informationen skrivs ut på en fritextrad och har språkstyrda ledtexter. Statistisk nummer och Ursprungsland registreras på artikel under fliken EU-info på fliken Försäljning i Uppdatering artiklar.

Artikels vikt med på kundorder

Här går det välja texttyp (för vilka dokument) som en artikels vikt skrivs ut till en orderrad. Informationen skrivs ut på en fritextrad och har språkstyrda ledtexter. Vikt registreras på artikel under fliken Speditionsinfo på fliken Försäljning i Uppdatering artiklar.

SIE-identifikation

Används inte som standard, avsett för en anpassning.

Import utleveransrapportering endast mot status 1 rader

Denna parameter styr att endast status 1 orderrader tas med vid import av följesedel i plocklistan. Prognosrader (status 2-4) tas då inte med.

Import utleveransrapportering ska testa mot kundens ordernr.

Denna parameter styr att importerade ordernummer ska stämma med kundens ordernummer på orderraden för att avräkning ska ske.

Aviseringstyp

Här väljs vilken aviseringstyp som ska tillämpas per kund för aviseringstyp Godsinformation till godsmottagare i rutin Avisering. De alternativ som finns är:

Fältet kan lämnas tomt eller alternativ Ingen kan väljas om godsavisering ska göras via e-post från Avisering.

Om godsavisering ska göras via e-post måste även en e-postadress för avisering finnas på ordern. En e-postadress definierad som mottagare av avisering ska också anges på kund under fliken Information i Uppdatering kunder, så det blir förvalt på order.

Aviseringen är även förvalt bifogad i en xml-fil i e-postmeddelande, om det ska vara xml-fil med eller ej styrs med en inställning under knappen Bifoga xml-fil på samma flik på kunden. Denna xml-fil kan en kund som också kör MONITOR dra och släppa i fönstret Registrera inköpsorder, direkt från e-postmeddelandet, för att registrera aviseringen. Detta är en funktion som hör till MONITOR-till-MONITOR.

Aviseringssätt

Här anges aviseringssätt. Beroende på vilken aviseringstyp som valts anges enligt nedan:

Aviseringstyp

Aviseringssätt

Ingen/blankt fält

Lämnas tomt.

EDI

Ange id-nummer för den kopplingsrad i EDI kopplingar gällande mottagaren. Om fältet lämnas tomt tas standard aviseringskoppling.

Faxblankett

Ange mottagarens faxnummer.

Blankett

Lämnas tomt.

Export till tulldatasystem

Markera detta val om export till tulldatasystem ska göras vid avisering. (Tilläggsfunktion för export till tulldatasystem krävs).

Id vid avisering till Apport

Här går det att ange id för kunden i Apport.Net adressboken och visas på raden CONSIGNEE i EDI-filen vid avisering till Apport.Net.

Nivå 1-4

(Anpassning) Används inte som standard, avser kreditlimitnivåer.

Respittid (dagar)

Hör till ovanstående anpassning.

Företagsnamn på pallflagga EDI

Här går det att ange det företagsnamn som ska visas på pallflaggan som går att skriva ut i rutinen Utskrift pallflagga EDI. Vid Odette mot t.ex. Volvo och Scania behöver företagsnamn anges här så det blir lika som i aviseringen. Om inget anges här är det Kundnamn i Uppdatering kunder som kommer ut på pallflaggan.

Adressrad på pallflagga EDI

Här går det att ange den adress som ska visas på pallflaggan som går att skriva ut i rutinen Utskrift pallflagga EDI. Vid Odette mot t.ex. Volvo och Scania behöver adress anges här så det blir lika som i aviseringen. Om inget anges här är det adressraden Postadress under Leveransadress i Uppdatering kunder som kommer ut på pallflaggan.

Visningstyp för port/förråd på pallflagga EDI

Här går det att välja hur port/förråd ska visas på pallflaggan som går att skriva ut i rutinen Utskrift pallflagga EDI. Följande visningsalternativ finna att välja:

Referensnummer på pallflagga EDI

Här går det att välja vilket referensnummer som ska visas på pallflaggan som går att skriva ut i rutinen Utskrift pallflagga EDI. Följande val finns:

Prefix för pallflagg 2D

Här anges kod för prefix att per kund överstyra standardprefix för de olika fälten i streckkoden på pallflagga. Standardprefix är angivet i rutin Blanketter parametrar för blanketten Pallflagga 2D i blankettfamiljen Försäljning. De olika fält som det går ange prefix för i streckkoden är:

PDF 417 start för pallflagg 2D

Här anges kod för start i streckkoden på pallflagga.

PDF 417 avskiljare för pallflagg 2D

Här anges kod för avskiljare i streckkoden på pallflagga.

Klientnummer (factoring)

(Anpassning) Används inte som standard, avser klientnummer per kund för export av fakturor (factoring) till Faktab.