Du är här: Tillämpningar i MONITOR > Produktkonfigurator > Grunddata

Grunddata

Grunddata för att tillämpa produktkonfiguratorn i MONITOR består av en beredning samt en konfigurationsgrupp med definierade artiklar och regler för hur dessa ska användas. Konfigurationsgrupper registreras i rutin Uppdatering konfigurationsgrupper.

Grundberedning

ClosedGrundberedningen ska registreras i rutin Beredning. Beredningarna ska beskriva ett avskalat grundutförande, dvs. endast inkludera de artiklar som alltid ska ingå i produkten och inte vara valbart på något sätt.

Grundberedning i rutin Beredning.

Konfigurationsgrupp

Varje grundberedning/artikelnummer knyts till en Konfigurationsgrupp. ClosedKonfigurationsgruppen ska definiera vilka olika valalternativ som ska vara valbara, och i kombination med varandra, i s.k. valgrupper (se pos. 1).

En konfigurationsgrupp i rutin Uppdatering konfigurationsgrupper.

Resultatet blir att till denna grundberedning adderas sedan olika valbara artiklar (valalternativ) från konfigurationsgruppen.

Valgrupperna kan vara av tre olika typer:

Varje valgrupp ska sedan innehålla valalternativ som är de olika artiklar som ska vara valbara som: ett nödvändigt val, ett tillval eller flera tillval (beroende på typ av valgrupp). Om t.ex. "Ram" är en valgrupp, ska olika alternativa ramar (artiklar) registreras som valalternativ (se pos. 2).

Till varje valgrupp och valalternativ kan, om så önskas, en fil/bild kopplas som t.ex. beskriver den aktuella artikeln.

Genom att sätta olika regler för respektive artikel, kan man styra om dessa ska utesluta eller inkludera andra val, om de ska vara unika eller ska de kunna kombineras med andra alternativ, osv.

När regler använts för att ett val ska inkludera andra val i Produktkonfiguratorn finns en minnesfunktion som kommer ihåg om val lagts till automatiskt via en sådan regel. Om det första valet sedan väljs bort, så väljs även de automatiskt inkluderade valen bort, om de inte redan var valda manuellt innan.

Det går att koppla ett valalternativ till en ingående T-artikel som huvudartikel i stycklistan på grundberedningen. Valalternativet läggs då in i stycklistan på den ingående T-artikeln.

Huvudartikeln kan även vara en fiktiv artikel. Det används för att kunna göra val av material till en T-artikel i en valgrupp då materialet inte ingår i huvudartikelns grundberedning. T-artikeln ska då bara ha den fiktiva artikeln i stycklistan på grundberedningen. Sedan kopplas den fiktiva artikeln som huvudartikel för de olika valalternativ som ska kunna väljas till T-artikeln.

Valgrupper av mer generell karaktär (sådana som kan ingå i flera konfigurationsgrupper) kan registreras i rutin Uppdatering valgrupper. De blir då valbara vid uppdatering av konfigurationsgrupper.

Variabler

En konfigurationsgrupp kan även innehålla Closedvariabler, förutom valgrupper och valalternativ enligt ovan. Variabler används vid tillverkning av måttbeställda produkter, som t.ex. dörrar, fönster och speglar. Det går att ange nya variabler direkt i variabeltabellen, som enbart ska gälla för denna konfigurationsgrupp. Variabler av mer generell karaktär (sådana som kan ingå i flera konfigurationsgrupper) kan registreras i rutin Variabler. De blir då valbara i variabeltabellen vid uppdatering av konfigurationsgrupperna.

Variabler aktiverat i konfigurationsgrupp.

Användning av variabler aktiveras med systemparametern Tillämpa variabler under Produktkonfigurator på fliken System i rutin Systeminställningar.

Variablerna knyts till valalternativ via formler som byggs upp i ett formelfönster. På valalternativ i en konfigurationsgrupp går det att ange Closedkvantitetsformler, som medger att kvantiteten styrs av den formeln på valalternativet. I bildexemplet har t.ex. valalternativet "Spegel, klar" en variabel kvantitet i m2, beroende på ramutförande, rambredd och ramhöjd. Variablerna har dock enheten mm i exemplet.

Kvantitetsformel på ett valalternativ, i exemplet "Spegel, klar".

Det går även att ange Closedregelformler, som medger att det går att utesluta eller inkludera valalternativet om ett villkor är uppfyllt i den formeln. I bildexemplet så kommer t.ex. "Krok, liten" att uteslutas i konfigureringsfönstret på en kundorder, om spegelns area blir större än 1 m2. I det fallet blir det automatiskt "Krok, stor" i den konfigurationen.

Regelformel på ett valalternativ, i exemplet "Krok, liten".

På en artikel som ingår i en konfigurationsgrupp går det även att ange en prisformel. Denna anges under knappen Prisformel i rutin Uppdatering artiklar eller Beredning. Prisformeln används för att räkna ut priset på artikeln i en konfiguration, som i sin tur baseras på standardpris och försäljningspris på artikeln och de variabelvärden som anges i konfigureringsfönstret på en kundorder.

På operationsrader i rutin Beredning går det att ange tidsformler för ställ- och stycktid och på materialrader går det att ange kvantitetsformler. På både operations- och materialrader går det att ange instruktionsformler. Dessa funktioner aktiveras via tre olika systemparametrar under Beredning på fliken Tillverkning i rutin Systeminställningar.