Du är här: Tillverkning > Avrapportering > Avrapportering operationer > Fönstret Avrapportering operationer

Fönstret Avrapportering operationer

I övre delen av fönstret väljs först vilken typ av rapportering som ska göras, om det är Rapportera befintlig operation eller Lägga till operation. I det förstnämnda fallet väljs ett rapportnummer, i det andra fallet väljs ett ordernummer.

Det går att avmarkera om rimlighetskontroll inte ska göras. Om Automatisk avbokning av material är satt, går det även att välja Makulera rest material. Längst upp till höger i bilden visar en text om multipla lagerplatser är aktiv.

Fönstret visar ett antal fält med information på operationen sedan Rapportnummer hämtats upp. Till höger om dessa fält visas Ordernummer, Artikelnummer och Operationsnummer. Det går att ange orderfritext. Om Lägga till operation valts är dessa fält aktiva istället för Rapportnummer. Då visas även knappen Befintliga operationer... där det går att se vilka operationer som finns på vald artikel.

Vid avrapportering anges Antal att rapportera, Rest antal, Tid att rapportera, Ställtid att rapportera, Anställningsnummer samt Godsplats. Finns kasserade artiklar anges Kasserat antal och Kassationskod, det går även att ange flera kassationskoder på knappen till höger om Kasserat antal.

Är det sista operationen (med lageringång) i operationslistan som ska rapporteras visas Lagerplats istället för Godsplats, där lagerplats för inleverans ska anges. Vid multipla lagerplatser går det i ett fönster även att lägga till eller byta benämning på lagerplatser.

Vid rapportering på sista operation visas till höger i bilden aktuellt lagersaldo (ovanför den gula rubriken Lageringång). Antal att rapportera ökar då på lagersaldo med samma antal, eftersom rapportering på sista operation i operationslistan styr lagersaldo.

Är det en legooperation rapporteras kostnad istället för tid i fälten Kostnad att rapportera samt Ställkost. att rapportera. Dessa fält markeras även med röd ledtext.

Om systemparametern Rapportera avsänt antal för oplego är aktiverad, under Order på fliken Tillverkning i Systeminställningar, går det även ange Avsänt antal samt Avsänt period.

Det går att välja Annan produktionsgrupp om det inte är den planerade. Vid Lägga till operation är detta val förvalt. Då Annan produktionsgrupp är markerad går det att välja Verklig produktionsgrupp som rapportering ska ske på.

Längst ned i fönstret väljs Verklig period då jobbet utfördes, detta kan skilja sig från det planerade vid eftersläp. Förvalt är det period för dagens datum.

I fönstret finns även fält som visar information för Planerat antal, Tidigare rapporterat antal, Anslagen tid, Tidigare rapporterad tid, Planerad produktionsgrupp, Operationsbenämning samt Start- och Slutperiod. Finns en föregående operation visas även Avrapporterat antal på föregående operation och Godsplats föregående operation.

Om tilläggsfunktionen Verktygshantering är installerad finns knappen Verktyg... i fönstret, där det går att uppdatera verktygslistan på en operation. Motsvarande knapp för verktygslistan finns även under Utökad uppdatering på operation i rutin Avrapportering lista.

Alla gjorda rapporteringar går att se på knappen Rapporteringslogg annars är knappen gråmarkerad. Här visas information på vilket/vilka rapportnummer som en rapportering lagrats, med bl.a. antal och tid.

På knappen Rapportnummerhistorik visas information om vilka tidigare arbetsstämplingar/avrapporteringar som gjorts på detta rapportnummer. Det går se när en rapportering skett, av vem och i vilken rutin. Vidare går det att se information om: avrapporterat antal, rest antal, avrapporterad styck- och ställtid, kommentarer, avrapporterande produktionsgrupp, anställningsnummer, kassationskod och kasserat antal (om kassationer rapporterats), avsänt antal (vid lego), leverantör (vid lego), Inköpsordernummer (vid lego), indirekt tid samt om materialet är automatiskt avbokat.

På knappen Kommentar går det att skriva en kommentar till rapporteringen. Kommentaren visas sedan i lista Logg i rutin Tillverkningsorderlogg samt på flikarna Oper.logg och Ordertext i rutin Efterkalkyl.