Du är här: Försäljning > Kundreskontra > Utskrift räntefakturor > Allmänt om Utskrift räntefakturor

Allmänt om Utskrift räntefakturor

En allmän beskrivning för handhavandet av denna typ av fönster i MONITOR finns i Startboken under Generellt i MONITOR.

Vad skrivs ut i denna rutin?

Här kan utskrift av räntefakturor göras. Underlag till räntedebitering skapas när en faktura betalats för sent. Parametrar som rör räntedebitering ska vara angivna under Räntefaktura på fliken Försäljning i rutin Systeminställningar. Innan utskriften verkställs går det att skriva ut en lista som per kund visar vilka fakturor som skapat ränta. Detta görs i rutin Underlag räntedebitering. I denna rutin finns även möjlighet att markera undantag för räntedebitering av försent betalda fakturor.

Utskrift kan göras på förtryckt eller ett blankt papper. I rutinen Blanketter parametrar i Systemvård, finns inställningar för blanketten Räntefaktura, t.ex. hur många exemplar av dokumentet som ska skrivas ut. Utskrift av räntefakturor kan göras vid valfritt tillfälle.

Hantering av fönster

Beställningsbilden i denna rutin består av två delar. I den vänstra delen av fönstret går det att selektera utskriften genom att ange ett intervall av kundkod och kundnamn sök. Om dessa fält lämnas tomma kommer räntefakturor på samtliga kunder att skrivas ut.

I vänstra delen väljs också utskriftsdatum, vår och er referens, betalningsvillkor och antal exemplar.

I den högra delen av fönstret, som visas först sedan Preliminärt urval valts, visas vilka räntefakturor som kommer skrivas ut vid val av Skriv ut. Till höger om kundkoden visas här kundens och fakturans valuta. Det går också att granska en räntefaktura med Förhandsgranska eller dubbelklick på kundkoden.

Läs även om arbetsgången vid de två olika metoderna för utskrift av fakturor "Preliminärt urval" och "Skriva ut direkt via intervall" som är beskriven i hjälpen till rutinen för utskrift av vanlig faktura. Dessa metoder är lika vid utskrift av räntefaktura.

I båda metoderna görs en blankettkontroll efter utskrift. De räntefakturor som skrivits ut kommer upp i den högra delen av fönstret och det finns nu möjlighet att godkänna utskrifterna och uppdatera status, avmarkera krav och skriva ut dem igen eller helt avbryta utskrifterna. Detta medger att utskrifter kan återstartas, om det t.ex. blivit papperstrassel.

Status på räntefaktura

En räntefaktura har alltid en viss status, beroende på i vilket läge den är i systemet. Då fakturaunderlaget skapas får den status 1 (För fakturering). När fakturan skrivits ut och godkänts tilldelas den status 9 (Fakturerad). Följande status finns generellt på fakturor i systemet:

Integration

Då fakturorna skrivits ut uppdateras kundreskontran. Journal/bokföringsorder för fakturorna skrivs ut i rutin Utskrift räntefakt.journal / bokf.order. Det finns fyra val för integration mellan kundreskontran och redovisningen enligt nedan med systeminställningen Integration av kundfakturajournal till redovisningen, under Integration på fliken Redovisning i Systeminställningar:

Bifoga xml-fil då faktura skickas med e-post

Till de kunder som också använder MONITOR går det även att skicka räntefaktura som bifogad xml-fil då räntefaktura skickas i e-post, med funktionen Skicka via e-post under Fönsterfunktioner. Förvalt är det inställt att det bifogas en xml-fil i e-postmeddelandet tillsammans med den pdf-fil av räntefakturan som alltid skickas. Inställningen för detta görs under knappen Bifoga xml-fil på fliken Information i rutin Uppdatering kunder. Genom att använda "dra-och-släpp" kan kunden sedan enkelt importera xml-filen från e-postmeddelandet till rutinfönstret i Registrera leverantörsfakturor eller på rutinmenyn, för att registrera leverantörsfakturan. Att skicka faktura som bifogad xml-fil och importera den till en leverantörsfaktura med dra-och-släpp är funktioner i MONITOR-till-MONITOR.

Fönsterfunktioner

Med detta val skrivs räntefakturorna ut enligt inställning på kund.