Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Registrera leverantörsfakturor > Fliken Leverantörsfaktura

Fliken Leverantörsfaktura

Fliken Leverantörsfaktura visas då rutinen öppnas. Nästa lediga löpnummer är då förifyllt och markören står i fältet Leverantörskod. Längst upp till höger går det att se status på en registrerad faktura. Vid nyregistrering sätts Registrerad eller Preliminärbokad, beroende på systeminställning. För att hämta upp en tidigare registrerad leverantörsfaktura, väljs fakturans löpnummer i fältet Löpnummer.

Om tilläggsfunktionen Elektronisk fakturahantering (EFH) används visas knappen EFH med val för att ställa rutinen i lägena Ankomstregistrering/preliminärbokning, Kontering per användare eller Definitivbokning. Med systemparametern Automatisk uppkoppling i Registrera leverantörsfakturor aktiverad, under Elektronisk fakturahantering på fliken Inköp i Systeminställningar, kommer dessa val upp automatiskt om användaren har rättighet till fler än en av dessa arbetsuppgifter.

Om systemparametern Stöd för nyregistrering för flera samtidiga användare aktiverats, under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar, visas inget löpnummer då rutinen öppnas. Istället står det ***Nytt*** i fältet Löpnummer, eftersom fakturan får sitt nummer först då fakturan sparas. Det löpnummer fakturan får då den sparats visas i fältet Föreg.

Då en leverantörskod, Bankgironummer eller PlusGironummer angivits hämtas uppgifterna på leverantören från leverantörsregistret. Leverantörer registreras i rutin Uppdatering leverantörer. De uppgifter som finns här är:

Ska koppling av order ske till faktura, finns bredvid fältet Inköpsordernr en knapp med vilken det går att öppna fliken Koppling av order, för att se en förteckning över de order som inlevererats från leverantören. Ordernummer kan även anges direkt i fältet.

I nedre delen i fönstret finns knappar för att göra förkontering, preliminärbokning eller definitivbokning av en leverantörsfaktura. Från fliken Leverantörsfaktura går det att öppna konteringsrutan för definitivbokning genom att använda knappen F9. Om tilläggsfunktionen Anläggningsregister används finns möjlighet att via en knapp registrera inventarier utifrån en registrerad leverantörsfaktura. Här går även med en knapp att göra periodisering då en faktura ska läggas upp som periodisering.